2012. július 2., hétfő
Málna Bálna Péter- Pálra
Itt a málnaszezon. Habzsoljuk, főzzük! Legfinomabb frissen, csipegetve, vagy hidegen tejszínhabbal, továbbá levesnek. De akinek van egy nagy lábasa, próbálja ki a lekvárfőzést is. A fagyok és a szárazság miatt nagyon kevés gyümölcs van idén, így van ez a málnával is. A most tomboló kánikula miatt bizonytalan, hogy meddig lesz, valószínűleg még egy hétig, adták tudtunkra Nógrád határában barátaink, akik családilag termesztenek bio minősítéssel rendelkező málnát. Tőlük vettünk 8 kg-ot és nekiálltunk, hogy lekvárt készítsünk belőle. A málnalekvár elkészítése nem túl bonyolult, és rengeteg előnye van.
Nagyon kevés a veszteség. A "melléktermék", csak a leve, amiből szörpöt rottyanthatunk. Nem kell sokáig főzni, elég néhány percig, így nem pazarlunk túl sok energiát, és a beltartalom sem válik köddé. Mi többféleképpen raktuk el: gyümölcscukorral, nádcukorral, és cukor mentesen. De a cukrosokat sem cukroztuk túl. Tapasztalatból tudjuk, hogy ha savanyú marad kicsit, felbontás után, fogyasztáskor, mézzel még édesíthető. Semmiféle vegyi tartósítást nem használtunk, csak színig töltöttük a korábban kifőzött, és lecsepegtetett üvegeket, a fejére fordítottuk 10 percre, majd dunsztba raktuk, hogy lassabban hűljenek ki. Az üvegeket megcímkéztük, hogy emlékezzünk majd mivel és mikor lett eltéve. Próbáljátok ki ti is!
ui: Én már januárban megjelöltem a naptáramban, hogy június elején már érdeklődjek, mikor indul a szüret, mert tavaly - nagy bánatomra - lemaradtam róla. Nógrádban most megtudtuk, hogy a málnaérés ideje mindig június vége, Péter- Pál napja körül van. Na erről nekem könnyű lesz megjegyezni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése